Ad ACTA

Most az ACTA fog győzni. Ez idő szerint. És ez így is van jól. Győzzön csak. Most ebben a pillanatban még meg van az a tőkeerő, ami képes ilyen nagyságrendekben befolyásolni politikát, a törvénykezést. Ismét egy korszak jő, ami majd maga fogja felszámolni magát.
Ezt azért merem ilyen kategórikusan kijelenteni, mert tavalyelőtt, egy Magyarországon szervezett Open Source konferencián bejelentették, hogy: Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Győztünk! Az Open Source részesedése a software piac egészéből 57 %. Amikor azt halljuk, hogy az MS a Nokiát vásárolja, akkor nyugodtan gondoljunk arra az egy lehetséges okra, amit talán nem is merünk gondolni, de igaz. Az MS is próbál új utakat keresni, hogy fenntartsa önmagát. Még természetesen nem kell temetni a nagyokat, de a harácsnak lassan vége. Vége a de facto céghez kapcsolt szerzői jogokkal lebilincselt "szabványoknak", lassan de erőteljesen jön a Nyílt Szabvány, a Nyilt Software.
A szerzői jog - mint olyan - abszurditása egyértelmű. Kifejezetten és kizárólag a pénzről szól. Hogy annak idején annak a valakinek, aki a kereket feltalálta miért nem állt a rendelkezésére egy szerzői jogvédő? - És érdekes a világ nem lett tőle szegényebb, sőt.
Gondolja mindenki egy kicsit végig, mi történne, ha ezeket az intézményeket felszámolnánk, és mondjuk az ember által alkotott szellemi termékek mindenki számára elérhetők lennének. Megsúgom, ilyenek derülnének ki, hogy nem lenne értelme háborúzni, nem lenne értelme pénzt kérni a semmiért, nem lenne lehetőség eladni a szemetet. Igen, nem tévedés, a szemetet.
S miért vagyok íly durva? Miért mondom, hogy szemét? Végy egy CD-t a boltban, ha a 12 nóta közül egy hallgatható, akkor már boldog vagy. Hja kérem, a másik 11-t azt csak úgy kaptad. De végy egy filmet, hazaviszed megnézed, és 20-ból 19-szer megbántad, hogy megvetted. Hogy a mozik miért is üresek? Hát ezért. Sikerült iszonyatosan komoly technikával szemétgyárakat létrehozni, csak közben elfelejtettük észrevenni, hogy gazdaságilag leraboltuk azt a népréteget, aki a szemétre vevő, a középosztály, meg ami még maradt belőle, ezekre nem kíváncsi. A valóvilág meg a hasonlók még azért mennek, mert a Mónika-Show szereplőiből igen sok található. Sajnos.
Miért sajnos?
Azért mert egy barátom feltett nekem egy kérdést már régen, valahogy így szólt: "Ki dönti el, hogy ki az ember?"
Ugye milyen pikáns kérdés?
Most nem kívánok itt erre válaszolni, meghagyom az Olvasómnak, tegye meg ha kedve tartja. Érdekes eredményekre vezető gondolatok jönnek majd, ha kísérletezik.
S még egy. Ha moziba megyek és véletlenül jó filmet látok - lassan az arány oda fajul, hogy talán évente egy-kettő fut be - akkor azt mindenféleképpen megveszem otthonra. EZ BIZTOS ESEMÉNY!
Magyarán a szemét szűrését követem. Drága a szűrő, mert el kell menni érte a moziba és ki kell fizetni a család mozizását. Na most az ugye minimum egy tízes, mert a négy jegy, meg a perec és üdítő. (a perec megjegyzem 320 Ft, máshol 120 Ft)
Ergo én sem járok sokszor. Talán ha nem lenne ilyen borzalmasan drága, mármint 20/19-es arányú szeméthez képest.
Azt is problémának tartom, hogy nincs korrekt recenzió. A megjelenő ajánlások érdekvezéreltek, ezért teljesen irrelevánsak, semmi közük az alkotáshoz.
Eszembe jut Réz András, aki egy A la Carte TV1-en sugárzott műsorban egyszer kijelentette: "Mondjuk már ki, hogy ha valami szar, akkor szar!" - később kiderült, hogy mire mert utalni, mikor hosszasan kifejtette a Sorstalanság című filmről a véleményét, ami így hangzott: "Nagyon jó első filmes alkotás!"

S hogy láthatóvá váljék, hogy a jogvédők kit is védenek? A nagyokat, a nagy kiadókat, a nagy "meghatározó piaci részesedéssel rendelkező kiadókat". Az önjelölt tehetségek sorsa? Egy Megasztár, egy X-faktor? Ha picit visszatekerhetnénk az időt és meghallgathatnánk a belépő nótákat, a végeredmények mellett, nos ilyen vágás nincs ezekben a műsorokban. Nem véletlen. A középszerűből, a könnyen irányíthatóból, a senkiből lesznek új ünnepeltjeink, s még hallgathatjuk is őket a rádiókban, tévékben reggeltől estig. El tudja valaki képzelni, hogy például Harcsa Veronika hard rockot énekel? Ugye nem, pedig biztos vagyok hogy elbukna, és az lenne a jó, ha elbukna, mert ha nem bukna el, akkor nem lenne Harcsa Veronika és én nem rajonghatnék a hangjáért.
A válasz a nagyközönségnek egyszerű:Hiszen Ti választottátok őket! SMS-sekkel, telefonok ezreivel, amivel jól lehúztak benneteket. A nagyközönség pedig nem az értő közönség, hanem az igazi tömegek, a "valóvilág-bámuló", otthon ücsörgő Mónika-Show sztárok. Mire választhatna, az "istenadta", az értékek messze kihullottak, emlékezzünk Németh Katicára. Ezeket meg a győzelem érdekli, az ad hoc választott liebling. A kognitív disszonancia el sem éri őket.
Tehát csak idő kérdése és az ACTA is majd ott végzi:
Ad ACTA
De addig is nekünk e helyen marad egy kis orwelli lét, mert a "lét a tét".

Fontos

Ez az oldal kizárólag véleményeket közöl, reakciókat a jelen világ történéseire. A honlapon megjelenő vélemények és hozzászólások nem azonosak a Robonet BT véleményével és álláspontjával.