Apám

Nálam járt édesapám, hetente meglátogat, hajtja a kíváncsiság, érdeklődik, mesél, mikor miről, néha hosszabban, néha rövidebben saját életéről, dolgairól, ritkábban politikáról.
Nyolcvan éves lesz jövőre és én boldog lehetek, hogy még önjáró, és szalad a busz után, igaz már kissé bizonytalanul, és veszi sorra a magas lépcsőket.
Mostanában többször elesett, bordája is tört, de még törött bordával is mászkál a városban ide-oda. Örökmozgó.
Most, hogy a hétvégén itt járt, mondott valamit a szokott mesén kívül is, és nekem egy régi barátom szavajárása jutott eszembe. Ha köszöntünk egymásnak és kérdeztem, hogy van? csak így válaszolt: Köszönöm én jól, de hazám! Hogy mostanában hogyan köszön nem tudom, mert már vagy két éve nem láttam.
Visszatérve apámhoz, aki leült az egyetlen stabil székre a műhelyben, valahogy csendesebbre fogta a hangját és azt mondta: Tudod, kitaláltam magamnak valamit. Úgy fogok élni itt Magyarországon, mintha ötvenhatos disszidens lennék, egy más hazában. Akkor gondolhatom azt, hogy mindegy mi történik körülöttem, mindegy mi történik az országban, mivel úgy sem az én Hazám. Tehát dolgom ezekkel nincsen. Független, kívülálló vagyok, nem érint.
- Az alkotmánybíróság hatáskörének megnyirbálására gondolsz, ugye? - csaptam le rá.
Válasz nem jött, de az arca mindent elmondott. Értem.
- Végeredményben egy diktatúra jó is lehet, boldogságára és boldogulására szolgálhat a vezetetteknek, ha a diktatúrát éppen nem a hét főbűn mozgatja.
Rám nézett, elmosolyodott.
Hogy az akarat nemes-e? Igen, gondolom, hogy az. Nem hinném, hogy más lenne. Az erő szükséges, az erő jó. És az erőnek erősnek kell lennie annyira, hogy önmagát kordában tartva az erőtlenekhez is lehajoljon és megkérdezze tőlük: Mondd, te mit szeretnél? S a válasz fontos legyen. Fontos annyira, hogy az erőhöz hozzáadja a gyengék sokaságának erejét.
Vannak szabályok, melyeket át kell hágni, melyeket el kell törölni, ki kell gyomlálni. S vannak szabályok, melyek életünket jelentik, a jelent és a jövőt. Van valaki, aki magáról állíthatja, hogy felismeri a szabályok közül a jót s rosszat?

Fontos

Ez az oldal kizárólag véleményeket közöl, reakciókat a jelen világ történéseire. A honlapon megjelenő vélemények és hozzászólások nem azonosak a Robonet BT véleményével és álláspontjával.