Új világ 1. Bevezetés

Az, hogy új világrend jön, már sokak számára evidencia. Az a kérdéskör, hogy hogyan valósul meg, kik fogják vezetni, létrehozni, fenntartani, milyen forgatókönyv alapján, írásom szempontjából irreleváns. Ezek a kérdések, amellett, hogy természetesen nagyon fontosak, sőt a következő években, de talán a következő évszázadokban - ha még leszünk - meghatározzák az emberiség életét, mégis ebben a pillanatban csak a találgatások, a jóslások világába vezetnek, és nincs gyakorlati hasznuk.
Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy blogom nem az összeesküvéselméletekben szereplő új világrendről szól. Sőt. Annak homlokegyenest az ellenkezője. Az én rendszerem szerint az új világrendben az egyik legnagyobb érték a nemzetek önálló, sokszínű kultúrájának megőrzése, megmentése és nem egy világméretű szuperhatalomról szóló mese rendszerszerű kidolgozása. A történelem sajnos ismétli önmagát, akár akarjuk, akár nem. De talán egyszer az életben lesz arra lehetőség, hogy a történelem ismerete és megértése erőt ad felülkerekedni önmagunkon, kiszűrni magunk közül azokat a "beteg" embereket, akik maguknak követelik a hatalmat és ha megkapják, azonnal azok ellen fordulnak, akiktől kapták. Természetesen szükség van világméretű szervezetekre, de nem az ENSZ-re, ahol vannak a tagok, akik egyenlők, meg az egyenlőbbek.
Tehát a következő blogban gondolataimat szeretném megosztani mindazokkal, akik erre kiváncsiak. Vizsgálódásom abból az alapvetésből indul ki, hogy az új világrendben a józan ész győz és talán békésen is meg lehet érkezni oda. Ezen megállapítás alapján utópia. Nincs ellenemre az a bélyeg. Azért nincs, mert a szándék tudom, hogy pozitív és a világot mégiscsak a pozitív gondolkodás lökdöste előre, sőt, néha az utópiákból is tanultak sokan, akik a valóságot nagyobb léptékben meghatározhatták.
A napló forma nem követel meg semmilyen esszészerű rendezettséget és felépítettséget. Ez most egy kellemes lehetőség, mert nincs időm foglalkozni a kérdésekkel olyan sokat, hogy helyből egy tematizált, teljesen kidolgozott és összefüggő egészet tárjak olvasóim elé. Végeredményben ez nem is célom. Mielőtt elkezdtem volna írni ezt a blogot, azt vettem észre, hogy a gondolatok ebben a témában fejemben mindig fejlődnek, tehát ahogy telik az idő, az egyes logikai következtetések, következmények a korábbi állításokat, kijelentéseket, alapokat módosítják, felülírják, finomítják.
A cél tehát együttgondolkodásra invitálni. Pont azért kell elkezdeni gondolkodni, mert látom, olvasom, hogy sokan teszik ugyanezt a neten. A net a legszabadabb tudatáramlást engedi, újságot írni, tévé-, rádióműsort nem lehet ilyen tartalmakkal készíteni.
Irásomban azon túl, hogy természetesen, mint minden embernek, nekem is haza húz a szivem, megpróbáltam nem csak hazámban gondolkodni, hanem - talán önhitten - világban. Nem csak azokra a kérdésekre kell választ adni, ami nekünk magyaroknak fáj, hanem arra is, amit más népek tartanak rossznak. Olyan megoldásokat kell kitalálni, amelyek a világ összes népének válaszokat és utakat kínálnak egy józanabb világ létrehozásában. Járatlan területre tévedtem, minden eddigi "szabályt" felül lehet írni. Nincs korlát, csak az, amit magam állítok fel. Ez egyfajta szabadság, amit használni tudnom kell.

És még valami: Végeredményben még az sem érdekel, ha az itt megálmodott új világ nem jön létre. Az ok is mindegy, nincs jelentősége. Az egyes embernek nem lehet feladata, hogy a világot megváltoztassa, de törekvéseiben minden áldott napon végül ezt teszi. Nem nagy léptékekben, de teszi. Nem érdekel, hogy esetleg világháború lesz, vagy csak helyi háborúk, azt sem érdekes, hogy például valamilyen összeesküvéselmélet beigazolódik vagy sem.
A lényeg az, hogy sokan arra gondolunk, azt álmodjuk, hogy új világ jő. És ez a fontos. Van egy régi Murphy szólam, valahogy így hangzik: Sohasincs idő arra, hogy jól csináljuk, de arra mindig van idő, hogy újra csináljuk. Tehát, próbáljuk meg most jól csinálni.
Ez vezet engem.

Nem igérhetem, hogy a blog folyamatosan bővül. Az elfoglaltságom olyan, hogy néha napokig nem tudok dolgaimmal foglalkozni. Ennek ellenére remélem, hogy lesz elég erőm és időm is.

Fontos

Ez az oldal kizárólag véleményeket közöl, reakciókat a jelen világ történéseire. A honlapon megjelenő vélemények és hozzászólások nem azonosak a Robonet BT véleményével és álláspontjával.