A protekcionizmus - érvek és ellenérvek (Vélemény)

A nagy zűrzavarban felmerül a kérdés, hogy miért is van olyan nagy ellenérzés - itt keleten - a nyugati protekcionizmus ellen? A cseh államfő kijelentéseire gondolok. Látható, hogy éles bírálatával "kiverte a biztosítékor". Ugyan a nyugatiak reakciója nem helyénvaló - már csak az egyszerű igazságosságra gondolok -, hiszen a korábban keleten beruházó nagycégek azzal versenyeztették a jóval szegényebb keleti országokat, hogy melyik ad több állami támogatást, hol kell kevesebb adót fizetni és a többi. Nos, megkapták az adókedvezményt, a gyors és kedvezményezett eljárásokat, mindent, ami a beruházások minél hamarabbi befejezéséhez vezettek, illetve munkahelyeket teremtettek.
Hát itt van a dolog lényege. A keleti tömb joggal igényelheti vissza azt a borzasztó mértékű állami és politikai támogatást, amit a most éppen távozni készülő multik kaptak. Se pénz, se posztó. Se gyár, se munkahely, se piac, se pénz, sőt a jövőbeli pénznek is lőttek.
Az nem vitás, hogy - természetesen az "érvényben lévő jogos" elszámolás alapján nem, de a - nyugat igen sokkal tartozik a kelet országainak.
Eleddig minden politikai rezsim tűrte a pénzkivonás méreteit, mert valahogy egyensúlyban tudott maradni. Mára, azonban markánsan kiderült, hogy a bajban mindenki csak magára számíthat.
Úgy, ahogy végeredményben a kis bankhiteles lesz anyagilag felelős a válság hatásaiért, úgy a régió országai fogják megfizetni a nyugat hanyatlásának következményeit.

Fontos

Ez az oldal kizárólag véleményeket közöl, reakciókat a jelen világ történéseire. A honlapon megjelenő vélemények és hozzászólások nem azonosak a Robonet BT véleményével és álláspontjával.